Æsler

013

Dansk navn Æsel
Engelsk navn Donkey
Videnskabeligt navn Equus asinus
Udbredelse/levested Af natur er æslet tilpasset livet i ørkenen i Egypten, Sudan, Eritrea og Somalia. Men gennem tiden har de også tilpasset sig klimaet i Europa.
Vægt Deres vægt ligger omkring 275-290 kg.
Højde/længde De findes i størrelser fra omkring 70 cm og op til 160-170 cm – og i mange forskellige farver.
Levealder De kan blive mellem 20 – 30 år.
Drægtighed En æselhoppe går drægtig i 12 – 13½ måned.
Antal unger Ca. 1 føl pr år. Vægten ligger på ca. 25 kg ved fødslen.
Kønsmoden En hoppe kommer i brust, når den er omkring 3-4 år. (Første gang kan den måske kun være 8-9 måneder gammel).  Æselhingste begynder som regel at blive kønsmodne, når de er omkring 12-18 måneder.
Føde Om sommeren lever den hovedsagelig af græs evt. suppleret med halm, og om vinteren af halm og hø, suppleret med lidt roer, gulerødder eller lign., og de skal helst have adgang til en mineralsliksten året rundt.

Biologi:

Det er vigtigt for flokdyr at kunne høre hinanden, der kan høres over lang afstand – og det er deres lange ører særdeles tilpasset til. Det har været nødvendigt i – og omkring vegetationen i naturen for at finde hinanden – eller hvis et rovdyr har splittet flokken ad og så for at finde sammen igen.

De er charmerende og intelligente dyr. De er nøjsomme, arbejdsvillige, udholdende og generelt robuste og ikke særlig modtagelige for sygdomme, men de bryder sig absolut ikke om regn og kulde og skal altid have et tørt velstrøet leje. Fx et læskur på marken med det, så kan de gå ude hele året rundt. De vil gerne strigles, især i fældesæsonen, hvor de løse hår klør. Strigling er dog ikke en nødvendighed, men det er en god måde at se hele dyret efter for tæger, sår eller andre skavanker. Alt efter hvor meget de bruges, og hvor meget de færdes på asfalt, skal deres hove beskæres ca. hver 2. måned af en smed. Det kan være nødvendigt at behandle med ormekur, hvis de går på den samme mark år efter år.

De skal selvfølgelig også passes med vaccinationer, ormekure, kontrol for tandspidser, og hovene skal ordnes jævnligt ligesom almindelige heste.

Æsler er utroligt nøjsomme. Selv om de ikke er drøvtyggere, kan de leve af grovfoder. 1 tønder land, kan sagtens fodre 2 æsler i sommerhalvåret. Om vinteren trives de bedst med hø og rodfrugter (gulerødder og rødbeder) og eventuelt en smule havre, hvis de har været på arbejde. De skal altid have adgang til halm og frisk vand samt saltsten og mineraler, som de kan tage efter behov. Det sker desværre let, at æsler bliver overfodret, fordi det saftige grønne græs her i landet, er for godt. Det kan medføre en sygdom, der hedder “forfangenhed”, der sætter sig i ledende og ofte fører til, at de må aflives.

Vidste du at:

Æsler kan godt parre sig med heste. En krydsning mellem en æselhingst og en hestehoppe kaldes et muldyr.

Vidste du at:

En krydsning mellem en æselhoppe og en hestehingst bliver et mulæsel.

Begge krydsninger er sterile, men de er endnu mere udholdende og stærkere end æslet og bruges derfor oftere som transportdyr.